miercuri, 15 noiembrie 2017

Despre ”Pe jumătate cântec” la Pitești (text de Valentin Andrei)

DIN CULISELE SPECTACOLELOR DE TEATRU DIN FESTIVAL(III) - SCENARIU CITIT ȘI INTERPRETAT LA TELEFON
Seara de luni a debutat cu spectacolul „Pe jumătate cântec” al Cristei Bilciu, cea care de fapt, pe lângă regie, e "vionovată" și de scenariu, scenografie și proiecțiile video. E un one-woman show în care actrița Anda Saltelechi o întruchipează pe Francesca, a cărei viață este povestită în nouă tablouri, de la 5 până la 33 de ani, fiecare dintre secvențe surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare.
La discuția cu publicul de după reprezentație am aflat că acest text este primul scris de Crista Bilciu, fiinde, în fapt, o autobiografie, în afara finalului, unde o întruchipează pe sora sa din viața reală.
Aflată într-un moment de dificultate al teatrului independent, în care lucrase destul de mulți ani înainte, Crista Bilciu se retrage de la București la Târgu Mureș, acolo unde pentru câteva luni dorea să se izoleze de lumea artistică. Scrie textul, la început căutând prin acest lucru să se detateșeze de problemele vieții curente. După două săptămâni de scris simte nevoia să împărtășească paginile tocmai umplute actriței Anda Slatelechi, o mai veche colaboratoare a sa din teatrul independent.
Ceea ce urmează, mărturisește proaspătul dramaturg Crista Bilciu, e un șir de zile în care cele două vorbesc ore la telefon. "Eu îi trimeteam Andei textul pe mail pe la prânz, iar ea mă suna seara de la București și mi-l citea în interpretarea ei". Treaba devenind de acum serioasă, autoarea scenariului se întoarce în Capitală și purcede împreună cu amica sa la lucrul a ceea ce avea să fie în final spectacolul "Pe jumătate cântec".
Odată finalizat, proiectul a fost trimis la concursul de dramaturgie "Gala Star" de la Bacău. "Când am fost sunată și mi s-a spus că am câștigat, nu mi-a venit să cred. Așa cum nici mai apoi, când eram numită DRAMATURG, nu mă simțeam în apele mele", povestește Crista Bilciu.
Reprezentația de la Festivalul nostru a încântat publicul prezent, spectatorii rămași la discuția de la final întregindu-le celor două bucuria unui succes binemeritat.
Spectacolul a mai fost selectat în douăsprezece festivaluri de teatru, inclusiv FNT 2017, FITO Oradea 2017, Fest-FDR Timișoara 2017, Fest(in) pe Bulevard, București 2017 și Festivalul.Internațional al Teatrului de Studio, Pitești 2017. Actrița Anda Saltelechi a primit pentru acest rol Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la Fest(in) pe Bulevard 2017; Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2017.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu