TEATRUL DE FOC


TEATRUL DE FOC este o trupă independentă de teatru, care activează în Bucureşti.
TEATRUL DE FOC este un laborator de experimente teatrale, ale carui usi sunt deschise tuturor. Aici pot veni sa experimenteze alaturi de noi:
  •  actori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, absolventi ai facultatilor de arte care isi cauta directia profesionala (Menirea acestui laborator este sa ofere un loc unde cei care abia au terminat o facultate de specialitate si fie sunt dezorientati, fie blocati de lipsa de curaj si nu stiu incotro s-o apuce din punct de vedere profesional.)
  • studenti la teatru sau arte care vor sa experimenteze si altceva decat ceea ce invata in facultate
  • liceeni sau absolventi ai altor facultati, care intentioneaza sa urmeze o facultate de arte
  • oameni pasionati de teatru care vor sa inteleaga mai bine fenomenul teatral, din interior
Teatrul de Foc se bazeaza pe o echipa permanenta, cei care se alatura noua o fac pe termen nelimitat, nu e vorba de colaborari pe proiecte.

Am început proiectul acesta 7 actori plus un regizor, într-un spaţiu cu 7 încăperi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în iunie 2012. Am sfârşit prin a ieşi la public pentru prima dată în formulă redusă: patru actori (Anda Saltelechi, Cristian Rus, Sandra Şimon, Rodica Bunea) plus regizor (Crista Bilciu), într-o singură încăpere. Pe urmă, după 7 luni de repetiții zilnice și reprezentații săptămânale, am pierdut toate sălile de la MNLR și rătăcim în căutarea unui spațiu cultural care să ne adopte.

La MNLR ne-am jucat, am improvizat, am citit şi am dezbătut "Spaţiul gol" al lui Peter Brook şi teoriile lui Grotowski, am privit împreună şi am discutat fragmente din spectacole de teatru şi de teatru dans, am încercat să ne găsim punctele slabe şi să ne dezvoltăm... Am construit 3 spectacole-experiment, toate bazate pe poezie contemporană românească.

Ele sunt:
POEZISELE
IEUDUL FĂRĂ IEȘIRE, de Ioan Es. Pop
BLAS-FEM, o incursiune în poezia românească feministă

În fotografia de mai jos ne puteți vedea în prima lună de lucru...

Sfârşitul "perioadei MNLR" a însemnat începutul unei noi perioade, la Carol 53. Echipa noastră, redusă la trei actori (prin plecarea Rodicăi Bunea), a început să se mărească, până la aproape 30 de membri. În această formulă am făcut:

NOSTALGIA 53, după Mircea Cărtărescu.

Pe urmă, în vara lui 2013, am fost găzduiți la Muzeul Curtea Veche, unde am creat un nou spectacol, MIORITICE (în căutarea lui Dracula).

Din 2015, Teatrul de Foc s-a concentrat pe text, managerul-regizor al trupei a devenit și dramaturg și astfel a apărut PE JUMĂTATE CÂNTEC, spectacol care, după o carieră surprinzător de reușită (selecții în ... festivaluri, patru premii de actorie pentru Anda Saltelechi, un premiu de regie pentru Crista Bilciu, un premiu de dramaturgie la Festivalul Bacău Fest, tot pentru Crista, spectacolul a fost preluat de Teatrul Odeon din București și, 5 ani mai târziu, încă face parte din repertoriul lui.

În 2021, am scos o nouă premieră, SFÂNTUL NICODIM DE LA HUȘI, one woman-show scris și jucat de Denisa Dogaru.

Să vedem ce urmează.

Crista Bilciu: ”Nu spectacolele ne interesează, ci transformarea noastră în oameni de teatru.”

Anda Saltelechi: "Eu încerc să mă cunosc. Şi, citind Grotowski, îmi pun tot felul de probleme şi ca om, dar şi ca actriţă."

PS. Textele de pe acest blog aparţin Cristei Bilciu, cu excepţia celor în cazul cărora este menţionat altcineva.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu