Nostalgia – Un altfel de teatru
7 MAY 2013 SCRIS DE ANDREEA TECA
Adulat si criticat, iubit si detestat, Mircea Cartarescu ramane incontestabil una dintre valorile noastre literare. Nostalgia m-a vrajit de la prima pagina, prin limbajul sau precis, prin minutiozitatea detaliilor care construiesc o lume pentru care juri ca e reala, cu personaje simple, dar care devin memorabile.
Vanduta in Romania in 40.000 de exemplare si tradusa in 14 limbi, Nostalgia lui Cartarescu a fost sarbatorita, la 20 de ani de la prima aparitie, printr-o reeditare aniversara. Si, tot la 20 de ani de la prima editie, curajosii actori ai Teatrului de Foc ne propun o noua experienta teatrala, de data aceasta, Nostalgia.
Ca si la Ieudul fara iesire, m-am intrebat cum or sa reuseasca sa recladeasca toata acea lumea imaginata atat de “in detaliu” de Cartarescu si, ca si data trecuta, spectacolul lor m-a lasat fara cuvinte si mi-a depasit imaginatia.
Lumea lui Cartarescu se desfasoara intr-un spatiu atipic, care nu seamana deloc cu ce vezi la TNB, la Odeon, sau Teatrul Mic, si nici macar cu modesta Sala “Pod” – este doar o cladire in ruina, cu porti grele si ruginite, insa pe fiecare caramida actorii Teatrului de Foc si-au pus amprenta.
Si, chiar daca e doar o ruina, nu poti intra oricum, trebuie sa astepti ca alarma unui vechi ceas sa anunte inceputul. Peste tot sunt actori, iar decorul e de-a dreptul sumbru. Din imbulzeala, eu am ajuns in cea mai indepartata incapere, unde Mirciosul spunea celebra poveste a “Mendebilului”. Era ajutat de baiatul bolnav de poliomielita si de imaginile proiectate pe un perete. Desi o stiu aproape pe de rost, m-am lasat din nou vrajita de povestea “Mendebilului”, pentru ca apoi, cand ma indreptam catre Ruletist, sa ma intalnesc cu Regina Mov, de la care pastrez si acum firul primit, aducator de noroc.
Ajunsa din nou in curte, sunt legata la ochi cu o esarfa si deja stiu ca, in sfarsit, o sa-l cunosc pe Ruletisul. Am auzit ca mai sunt aici si Arhitectul, Gina, Ghicitoare si Paianjenul, adica intreaga “Nostalgie” a lui Cartarescu, si deja nu stiu pe care sa-l aleg primul.
Unde poti trai pe pielea ta experimentul de Foc?
La Carol 53, in spatele unor porti grele de fier, ce te duc cu gandul la lumea fantastica a nuvelelor lui Eliade si care de fapt chiar sunt magice, pentru ca timp de 3-4 ore lasi Bucurestiul prafuit, pentru cel al lui Cartarescu, atat de altfel.
Din distributie fac parte: Anda Saltelechi, Cristian Rus, Sandra Simion, Cristina Plesa, Mihaela Puiu, Radu Trandafir, Ane-Marie Zaharia, George Sfaraiala, Iulia Isar, Mihai Marin, Andrei Atabay, Florin Stoian, Mihai Zaharia, Andreea Dinu, Angelica Manta, Gabriela Alexandru, Andrei Vornicu, Raluca Mihaela Gaina si Raluca Zlatanov, bineinteles, in regia, Cristei Bilciu.
Pozele au fost preluate de pe blogul Teatrului de Foc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu