vineri, 4 aprilie 2014

Sandra Șimon - 10 lucruri nasoale la meseria de actor

1. Când ieşi de pe băncile facultăţii nu ştii încotro să te îndrepţi iar dacă nu te implici sau dacă nu ai puţin noroc rişti să ajungi să faci alte lucruri sau alte facultăţi pentru a reuşi să îţi câştigi existenţa.Este un moment prin care,în ziua de azi,mai mult sau mai puţin,toţi am trecut.Depresia "post facultate" apare şi nu este plăcută.Trebuie să ştii ce iţi doreşti iar atunci când iţi doreşti cu toată fiinţa,ai grijă pentru că s-ar putea să ţi se întâmple.

2.Nu îţi permiţi atât de uşor să ai o viaţă personală şi să faci ce vrei atâta timp cât este în joc "imaginea" ta şi valoarea ta ca artist.Dacă vrei să evoluezi în această meserie trebuie să te dedici ei 99%,să studiezi,să fii acolo atunci când trebuie, fără motive nefondate.Nu există să nu ai chef,să nu poţi sau să nu vrei.Nu există jumătăţi de măsură sau “e bine şi aşa”.

3.Situaţia financiară este precară datorită sistemului şi a faptului că în România, pentru cei "mari" arta nu are valoare şi nu se investeşte în ea.Trebuie să te lupţi cu morile de vânt şi să munceşti suplimentar într-un alt domeniu pe care poate îl urăşti sau nu te simţi împlinit făcându-l doar pentru că trebuie să ai o sursă suplimentară de venit.

4.Dacă eşti întrebat cu ce te ocupi şi spui că eşti actor,replica des întâlnită şi deja enervantă este: "Aaa,deci acum înseamnă că mă minţi.Tu plângi fără motiv şi ştii să minţi".Nu oameni buni,de ce? Un actor este cel mai sincer om. Un actor este sensibil,trăieşte nu minte,plânge nu se preface,transmite nu se face că...

5.Eşti compătimit şi eşti întrebat de fiecare dată cum te descurci şi cine te ajută cu banii. Acestea sunt întrebări destul de pertinente dar pe care ajungi să nu le mai suporţi. De ce atunci când îi zici unui om că eşti actor te întreabă mai întâi cum te descurci cu banii şi nu în ce piese joci sau când le joci ca să vină să te vadă? De-a dreptul enervantă şi irelevantă această întrebare.

6.Actriţele sunt ….. uşuratice. De unde şi până unde s-a ajuns la o astfel de catalogare? Nu vreau să comentez asupra acestui lucru pentru că mi se pare de prost gust să gândeşti astfel şi să pui o etichetă unor oameni cu care poate nici nu ai avut contact.

7.Dacă ai o problemă personală, dacă iţi moare cineva drag,nu e loc de suferinţă în caz că ai spectacol.De câte ori nu aţi auzit mari actori povestind cum jucau un spectacol,poate o comedie şi cineva drag era jelit în aceeaşi seară.Este crunt dacă stai să te gândesti câtă putere trebuie să aibă un actor pentru aşa ceva,cât de mult îşi respectă publicul şi cât de mult îşi iubeşte meseria ca să reuşească să găsească în el resursele necesare pentru a fi acolo atunci când trebuie fără scuze şi fără autocompătimire.

8.Este o zona artistică dură în care dacă nu ai psihicul tare,s-ar putea să te calce “răcanii” în picioare.Este necesar să fii puternic şi să nu aştepţi totul de-a gata.Trebuie să munceşti pentru fiecare firicel de iarbă din grădina ta, să uzi fiecare floare în parte pentru a nu se usca şi să ai grijă să nu vină vecinul să iţi calce în picioare munca pe care ai facut-o.Se mai întâmplă.

9.Nu ai un program care să iţi permită să iei masa la o anumită oră,să dormi la o anumită oră,să bei cafea doar atunci când trebuie (cred că dimineaţa) ,iar toate acestea te pot face să devii suspect de ulcer,anemie,etc. Niciodată nu ştii cât o să repeţi azi,cât o să te stresezi pentru că nu iţi iese un rol sau o replica şi în unele cazuri, unde o să repeţi.

10.Al 10-lea lucru nasol este că stai ca prostul să te gândeşti care ar fi acela în loc să fii conştient cât e de frumos ceea ce faci şi că eşti un privilegiat,un norocos că poţi şi iţi permiţi să fii actor.


Un comentariu:

  1. câns stai să le numeri, da - avem o mulțime de lucruri nasoale în meserie - dar cine mai stă să le numere :)

    RăspundețiȘtergere